Moje przepisy

Przepisy na koktajle

Koktajle warzywne

Marchewka, ogórek, dynia

Składniki:
_koj1– 2 marchewki
– kawałek dyni
– mały ogórek
– 1 jabłko
– sok z cytryny
– ew. odrobina miodu

Przygotowanie:
Marchewkę umyć, obrać i pokroić. Dynię obrać, odpestkować i podzielić na mniejsze kawałki. Ogórka umyć, obrać i pokroić. Jabłko umyć, pokroić, wyjąć gniazdo nasienne. Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować. Dodać sok z cytryny i miód do smaku, jeszcze raz zmiksować. Podawać od razu.

 

Rukola, ogórek, orzechy

Składniki:
– 3 duże garście rukoli
_koj2– 1 mały ogórek
– 4 łyżki orzechów nerkowca lub migdałów
– jogurt naturalny
– sok wyciśnięty z 1 limonki
– 4 łyżki otrębów
– 2 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie:
Ogórka umyć, obrać i pokroić. Rukolę wraz z ogórkiem i orzechami zmiksować, następnie dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować. Przelać do szklanek dodając odrobinę czystego jogurtu jako warstwę pośrednią.